1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Санитарните власти на Словения откриха недекларирано конско месо в лазаня

Санитарните власти на Словения откриха недекларирано конско месо в лазаня

Тя е произведена от люксембургска фирма и продавана чрез австрийската верига супермаркети "Интерспар"

Санитарните власти на Словения откриха недекларирано конско месо в лазаня, произвеждана от люксембургска фирма и продавана чрез австрийската верига супермаркети "Интерспар".

"ДНК тестове потвърдиха наличието на конско месо в лазаня болонезе, произведена от фирма от Люксембург", заяви словенският орган по хранителна безопасност и ветеринарно-фитосанитарен контрол. "Интерспар" е изтеглила продукта от магазините си след обявяването на резултатите от тестовете.

Словенската частна телевизия ПОП Ти Ви нюз съобщи, че лазанята е произведена от люксембургската фирма "Трада" и е внесена от хърватската фирма "Ледо". Това е първи такъв случай в Словения откакто избухна скандалът с конското месо, продавано с фалшиви етикети като говеждо.

Френското правителство разкри съществуването на мрежа, обхващаща поне пет държави - Франция, Люксембург, Румъния, Холандия и Кипър. Смята се, че става дума за 750 тона месо за повече от 4,5 милиона сготвени ястия в 13 европейски страни. Като главен виновник бе посочена френската компания Спангеро.

Вчера офиси на фирмата с централа в Кастелнодари, Югозападна Франция, бяха обискирани. Британската Камара на общините изтегли като превантивна мярка четири продукта с говеждо месо от менюто си в очакване на резултати от тестове, които трябва да установят дали те съдържат конско месо.

"Един от доставчиците на ресторантьорската служба на Камарата на общините извършва тестове върху продуктите, съдържащи говеждо месо. Тестовете на два от продуктите са завършени и в тях липсва конска ДНК", съобщи говорител на долната камара на британския парламент. Изтеглени са продукти, съдържащи говеждо месо, а не доставено прясно месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.