1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Съвети на БАБХ към потребителите във връзка с настъпващите великденски празници

Съвети на БАБХ към потребителите във връзка с настъпващите великденски празници

При нарушения може да сигнализирате чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на Агенцията

Във връзка с настъпващите великденски празници Българска агенция по безопасност на храните отправя няколко съвета към всички потребители. БАБХ напомня да се четат етикетите на продуктите, а при нарушения да се сигнализира чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на Агенцията ( http://babh.government.bg/bg/signal.html )  или на телефона на потребителя 0700 122 99.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Безопасното за консумация месо е това, добито в регламентирани кланици.

При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата. Не се препоръчва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти.

Боите за яйца, които се продават на пазара, са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е-добавки и Е-номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители, разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората. Е-номерата на оцветителите са от 100 до 180.

Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител /Е номер или наименованието му/.

При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител или опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид, когато това се изисква от специфичния стандарт за предлагане на пазара, на видно място в четлив вид, в близост до всеки продукт.

По време на почивните дни от 1 до 6 май са осигурени дежурни инспектори  за извършване на проверки при подаване на сигнали от страна на  потребители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.