1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Сдружението „За достъпна и качествена храна“: Продават ни вода вместо мляко

Сдружението „За достъпна и качествена храна“: Продават ни вода вместо мляко

БАБХ не взима отношение по въпроса

Течност която визуално прилича на мляко, но химическият й състав е най-близо до водата буквално залива пазара. Това стана ясно при публичното представяне на годишния отчет за дейността на Сдружение „За достъпна и качествена храна“. Сдружението е провело редица изследвания на десетки продукти в рамките на последните 9 месеца.

Особенно фрапиращ е случаят с производител от Централна България, който обаче продължава да присъства на пазара. Големите вериги и магазини са проявили не само добра търговска логика, но в определен смисъл са изпълнили и функциите на бездействащите институции.

„Абсурдно е, че контролиращите институции вземат отношение по проблема, определяйки некачествените продукти само като „безвредни“, коментира при представянето д-р Андрей Велчев, председател на Сдружение „За достъпна и качествена храна“. Заместник председателят Момчил Димитров допълни, че имитиращият продукт е на двойна цена, а водата в него е същата.

На пресконференцията бе представен и уебсайта на Сдружението –  www.zdkh.bg –  където има секция за подаване на сигнали от потребители, за съмнения за нередности с качеството на храните. Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция за безопасност на храните изявиха желание за продължаване на сътрудничеството със Сдружението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.