1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Седма жертва на бактерията ешерихия коли в Германия

Седма жертва на бактерията ешерихия коли в Германия

Здравните власти в Дания и Швеция съобщиха за 32 потвърдени случая на заразени

Седем души починаха в Германия досега от новия щам на бактерията ешерихия коли. Здравните власти в Дания и Швеция съобщиха за 32 потвърдени случая на заразени. Всички те са пътували до Германия. В четвъртък вечерта в болница в Кил е починала 38-годишна жена от тежки усложнения, свързани с хемолитично-уремичния синдром, съобщи днес говорител на болницата, цитиран от ДПА и БТА.

Бактерията поразявала предимно жените, това показвали фактите - според информацията до вчера, петима от загиналите са жени, като най-младата е на 26 години, съобщи БНР.

248 лежат в болници с тежка стомашна инфекция. Повече от 1000 са болните, за които има съмнения, че са заразени. Най-много заболели има в северната част на страната и особено в Хамбург, където регистрираните случаи са повече от 400 души. Опасният щам се появи най-напред именно там, като местните власти заявиха, че източник на заразата са краставици, внесени от Испания.

Германски учен заяви, че заразата може да е по-опасна от свинския грип.

Властите в Копенхаген също обявиха, че бактерията е открита в испански краставици в супермаркетите. Търговците са получили нареждане незабавно да изтеглят всички продукти от замесените доставчици. Шведските здравни власти препоръчаха на хората, които пътуват до Германия, да вземат специални предпазни мерки, за да избегнат контакт с новопоявилата се разновидност на бактерията.

Испания е спряла доставките на краставици. Испанският министър на селското стопанство Роса Агилар заяви, че e започнало разследване, което трябва да покаже кога точно са били замърсени краставиците – при износа от Южна Испания, по време на транспортирането или при обработката в Германия.

Бактерията ешерихия коли живее в храносмилателната система на хората и на топлокръвните животни. Предаването й на хората става чрез консумиране на заразена храна, чрез сурова кайма, недобре изпечено месо и сурово мляко.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.