Шампанското стимулира паметта

Фенолната киселина предпазва от деменция и болест на Алцхаймер

Шампанското стимулира паметта и предпазва от деменция и болест на Алцхаймер, твърдят британски учени.

Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре? "Това е фенолната киселина. Затова съветвам всички, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично", казва ръководителят на научния екип проф. Джеръми Спенсър от Университета в Рединг, цитиран от БГНЕС.

"Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст и продължава да прогресира, докато човек навърши 80 години. Деменцията води до постепенен упадък на умствените способности и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре", отбелязва Спенсър.

Опитите с лабораторни мишки, проведени от екипа на Спенсър, доказват, че употребата на шампанско подобрява пространствената памет. Екипът давал на гризачите шампанско, примесено с храната им, в продължение на шест седмици.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.