1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще бъде ли по-скъпа коледната трапеза от миналогодишната?

Ще бъде ли по-скъпа коледната трапеза от миналогодишната?

Минимално покачване от около 8% има при плодовете и зеленчуците

Празничната коледна трапеза няма да ни излезе по-скъпа в сравнение с миналата година. При основните хранителни продукти не са регистрирани ценови скокове на стоковите борси и тържищата на едро. 

Минимално покачване от около 8% има при плодовете и зеленчуците, докато при свинското месо се отчита спад от 18 на сто. Като цяло цените са като миналогодишните. В момента пазарът е спокоен с леки ценови колебания заради засилената търговия, според Ваня Зидарова, анализатор от Комисията по стоковите борси и тържищата

На стоковите борси мандарините се търгуват за лев и 30 стотинки, а портокалите - за лев и 20-сет за килограм, ябълките пък за лев и 13-сет. За година поскъпването е с 9 стотинки. При зеленчуците – краставиците се купуват за 2 лева и 80 стотинки с 85 стотинки повече. Цената на зелето обаче е паднала с 27 стотинки до 50-сет. Свинското месо също е поевтиняло с лев и 32 стотинки до 6 и 18-сет.

Нормално е поскъпването на стоката, докато стигне до потребителя, да е около 20%, но у нас се отчита и по-голямо повишение на цените.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пожелаха богата трапеза на Коледа да сплоти българите и техните семейства.

Автор: Данаил Андреев 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.