1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще има ли мито върху вносните храни във Великобритания?

Ще има ли мито върху вносните храни във Великобритания?

Веригите на Острова вече вдигат цените на храните заради обезценената лира

Осреднено мито от 22 процента може да въведе Великобритания за хранителни продукти от Европейския съюз. Такъв сценарий очакват търговците на дребно на Острова, ако Лондон не сключи споразумения за свободна търговия с Брюксел преди напускането на Съюза.

Почти 80 на сто от внасяните в Обединеното кралство храни идват от Европейския съюз. При липсата на търговско споразумение, двете страни ще бъдат със статут на членки на Световната търговска организация и ще обмитяват стоките, прехвърляни през Ламанша, по тарифите на Организацията.

Веригите във Великобритания вече вдигат цените на храните заради обезценената лира, която прави вносните стоки все по-скъпи. В същото време потребителското търсене намалява, а инфлацията расте.

В момента страната си спестява близо 20 милиарда лири годишно, които би трябвало да плаща за вносни храни, идващи от Европейския съюз. Когато го напусне, върху някои стоки като италиански сирена и ирландско месо, ще има 46 процента мито. За холандски домати ставката ще е 21 на сто, а за френските вина – само 4 процента.

Засега не е ясно дали правителството на Тереза Мей ще успее да сключи търговско споразумение с Брюксел. Ако не получи такова, излизането от Съюза ще доведе до сериозно покачване на цените, смятат експерти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.