Това показва ново проучване на учени от университета на Южна Австралия и университета на Мейн в САЩ
Най-консумираният млечен продукт е сиренето, което ядем между 2 и 4 пъти в седмицата, показва ново проучване на учени от университета на Южна Австралия и университета на Мейн в САЩ, предаде БГНЕС.
Ежедневната консумация на млечни продукти има положителен ефект върху мозъка, паметта, вниманието, координацията, речта, мисленето, ориентацията и планирането, обясняват специалисти. В проучването участват повече от 900 възрастни, които подложили на проверка своите визуално - пространствени способности, памет и умение да планират и организират. Повече от 1/3 от доброволците консумирали млечни продукти ежедневно, а 50% от тях ги консумират от 2 до 6 пъти в седмицата.
Най-популярният млечен продукт е сиренето, а след него е обезмасленото или нискомаслено мляко. "Млечните продукти са изключително полезни на тялото. По-рано ние открихме, че калцият, протеините, витамин D и магнезият, съдържащи се в тях, играят значителна роля в загубата на тегло, риска от диабет и хипертония. Открихме, че консумацията на млечни продукти има положителен ефект върху когнитивните функции", обясниха специалистите.