1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Скача акцизът на твърдия алкохол

Скача акцизът на твърдия алкохол

Депутатите отхвърлиха предложение за увеличаване на акциза на бирата

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси увеличиха акциза на твърдия алкохол и отхвърлиха предложение за увеличаване на акциза на бирата. Те  приеха предложение на Кирчо Димитров, депутат от Синята коалиция акцизът на твърдия алкохол да бъде увеличен от 1100 лева на 1250 лева. Увеличението е със 72 стотинки на 1 литър 40-градусов алкохол. Акцизът върху домашната ракия над 30 литра става 50 % от увеличението или 625 лева на хектолитър. Предложението на депутат Яне Янев и група народни представители - акцизът върху бирата да се увеличи от 1.50 лева на 2.20 лева за хектолитър плато беше отхвърлено.

От пивоварната индустрия информираха, че тази година имат спад от 10 %, а догодина очакват още 10 % спад. Освен това бюджетите за следващата година вече са разпределени. Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите заяви, че приносът на индустрията към БВП е 160 млн. евро. Пламен Моллов, председател на Лозаро-винарската камара заяви, че от камарата са против вдигане на акциза в този момент. Има 20-25 % спад на продажбите и повишената ставка няма да увеличи събираемостта, каза той. По неговите думи – сивият сектор у нас в производството на ракия расте и ще се увеличи още повече. Спадът в продажбите, който отчитат лицензираните производители на ракия е 40 %, тъй като има много нелегитимно производство.

Около 80 000 тона грозде тази година не са изкупени от лицензираните производители. Според Моллов това грозде е отишло в селските казани и в гаражите. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че от Министерството на финансите са по-склонни да подкрепят увеличение на акциза на твърдия алкохол, отколкото на бирата, тъй като за акцизните ставки на спирта може да се твърди, че сме от държавите с най-ниски такива. Депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски изказа мнение, че акцизът на алкохола се събира най-трудно. По думите му – икономическата криза е създала предпоставки да се употребяват най-евтините питиета. Можем рязко да повишим акциза и тогава ще съберем още по-малко акциз, заяви той.

От своя страна министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов настоява за по-широк дебат за увеличаването на акциза на спиртните напитки от следващата година. Това да стане както сред обществото, така и в пленарна зала на Народното събрание при първо четене на Закона за акцизите. „Запознат съм с предложението, направено в бюджетната комисия за вдигането на акциза с цел увеличаването на приходите в бюджета. Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година”, заяви той. 
 
Според него, ако се увеличи акцизът на алкохола в момента, това няма да доведе до повече приходи. Напротив ще се увеличи сивият сектор и ще нарастне нелегалното производство на некачествени спиртни напитки (менте). „По този начин ще изложим на опасност здравето на потребителите. Освен това в България трябва да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол”, уточни министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.