1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Скандалът с органичните яйца в Германия се разраства

Скандалът с органичните яйца в Германия се разраства

Разкритията разгневиха потребителите и опетниха имиджа на биопроизводството

Скандалът в Германия с поставяне на етикети "органични" на яйца от кокошки, отглеждани в претъпкани помещения, се разрасна, обхващайки осем провинции, предадоха БТА и ДПА.

Разкритията разгневиха потребителите и опетниха имиджа на биопроизводството, отбелязва агенцията. "Страхуваме се, че сега хората ще кажат, че на био не може да се вярва", заяви Екехард Ниман, говорител на фермерската асоциация А Бе Ел.

Прокуратурата се е съсредоточила върху 100 ферми в северната провинция Долна Саксония, но вече проверява и заподозрени ферми в още седем провинции, сред които Северен Рейн-Вестфалия.

Според правилата в Германия яйцата могат да бъдат с етикет "био" или "органични", само ако кокошките се отглеждат в по-големи пространства и храната им не съдържа антибиотици, химикали и генно модифицирани вещества.

Органично произведените яйца струват с около 10 цента повече от яйцата, произведени при стандартните промишлени условия. Подозренията за измама с органичните яйца се появиха на фона на скандала с конското месо, етикетирано като говеждо.

"Ако обвиненията срещу фермите се окажат основателни, значи имаме измама в особено големи мащаби. Това е измама срещу потребителите, но и срещу много наистина органични фермери в Германия, работещи честно", заяви по-рано министърът на земеделието Илзе Айгнер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.