1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слабо покачване в цените на храните преди празниците

Слабо покачване в цените на храните преди празниците

При кашкавал тип "Витоша" е отчетено най-голямото поскъпване

Символично повишаване на цените на основните хранителни стоки беше  отчетено през изминалата седмица. С по няколко стотинки скочиха цените замразените пилета и плодовете. Въпреки кризата търговците не могат да се откажат от вредния навик да вдигат цените по празници, вместо да стимулират потреблението, пише Монитор.

При кашкавал тип "Витоша" е отчетено най-голямото поскъпване. Неговата цена се е променила с 20 ст. от 8,36 лв. за килограм на 8,56 лв. Кравето сирене е поевтиняло до 3,49 лева, намаление има и при маслото и каймата. Замразеното пиле и ориза също са с по-ниски цени в сравнение с миналата седмица, става ясно, като се съпоставят стойностите в сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Ябълките и бананите също са поскъпнали. От 94 стотинки цената на ябълките на едро се е покачила на 1,21 лв. за кило. За бананите поскъпването е от 4 ст. и цената им на тържищата достига 1,80 лв./кг. Лимоните също се предлагат на по-високи стойности в сравнение с предходните седем дни, цената им е 1,46 лв. за килограм.

Поевтиняване се отчита при портокалите. Не бива да се забравя, че тепърва започва кампанията по прибирането на реколтата в Турция и Гърция. Затова е нормално цените на цитрусите да тръгнат надолу. Прясната салата по празниците ще бъде по-скъпа. Оранжерийните краставици и домати поскъпват с около 5%, цената на прясното зеле също се е повишила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.