1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. След 25-годишно прекъсване българските череши се завръщат на руския пазар

След 25-годишно прекъсване българските череши се завръщат на руския пазар

Износът се реализира с помощта на европейската програма за разширяване на експорта за трети страни

След 25-годишно прекъсване българските череши се завръщат на руския пазар. Първите тирове с продукцията вече се транспортират за големите вериги в Москва и други големи градове на страната, съобщиха от Съюза на градинарите.

Износът се реализира с помощта на европейската програма за разширяване на експорта за трети страни. За целта са отпуснати 2 млн. евро, които ще бъдат усвоени през следващите три години. Браншовият съюз спечели проекта през март тази година, като целта е до 2016 г. да посредничи на бизнеса в износа на български череши за Русия и Норвегия, посочва председателят на съюза Слави Трифонов.

Собствениците на черешови градини трябва да спазват определени изисквания за качество и опаковане на продукцията. Черешите се продават в половинкилограмови кутии и трябва да отговарят на стандартите за качество в съответната държава,
отбелязва Money.bg.

Първите количества български череши ще бъдат предложени в магазините на БИЛЛА в Русия. Цените са много по-високи, отколкото в България, затова и фирмите имат стимул да развиват този пазар, поясни още Трифонов. Докато в България килограм череши се продава между 1 и 2,50 лв., в Русия и Европа цената се движи между 5 и 6 евро.

Промоционалната програма включва и реклама на стоките зад граница. В това отношение родните фирми разчитат на качеството и старата слава, които българските плодове са имали на руския пазар.

На този етап фирмите трудно пробиват в Норвегия, където конкуренцията е голяма. Изискванията на този пазар са по-сложни, затова на този етап все още не е установено партньорство с норвежки вериги, поясниха от съюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.