1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Случай на трихинелоза е констатиран в Разградско

Случай на трихинелоза е констатиран в Разградско

Проверката продължава с допълнително епизотологично проучване

Случай на трихинелоза е констатиран в град Завет, област Разград, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

След подаден сигнал от РЗИ Разград за съмнение за заболял от трихинела пациент, приет за лечение в МБАЛ Разград, инспектори от ОДБХ град Разград, съвместно с медицински екип от РЗИ град Разград извършват проверка и констатират, че две семейства са консумирали домашно приготвена пастърма, от отстреляно диво прасе, закупено от ловец в град Завет.

По данни на ловеца, на 24 и 25 декември 2011 г. са отстреляни 4 диви прасета, след което месото е разпределено по 6 кг на всеки участник в лова. Изпратени са проби за изпитване за трихинела в частна лаборатория в град Русе, където резултатите от анализа са отрицателни с протокол от изпитване от 28 декември 2011 година.

В момента се извършва проверка в Районна ветеринарна станция - Русе ЕООД по издадените протоколи за отрицателните резултати. На 02 февруари 2012 година РЗИ Разград потвърждават, че един от пациентите е с доказана диагноза Трихинелоза. След анализ на случая от ОДБХ град Разград, най–вероятно се касае за нерегламентиран отстрел на диви прасета, които не са изследвани и месото е продадено на заразените пациенти.

Проверката продължава с допълнително епизотологично проучване съвместно с органите на МВР и РЗИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.