1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Соята понижава риска от рак на яйчниците

Соята понижава риска от рак на яйчниците

Ракът се влияе от хормони като естрогена, които се имитират от някои съединения в соята

Жените, които консумират повече соеви продукти, са по-малко застрашени от някои видове рак (на яйчниците, матката), предаде Ройтерс. Учени от Корея са анализирали данните обхващащи 7 изследвания на повече от 169 000 жени. Данните, публикувани в International Journal of Obstetrics and Gynecology, показват, че употребата на соя може да понижи риска от рак на яйчниците или ендометриален рак с до 40%.

Тези заболявания се влияят от хормони като естрогена, които се имитират от някои съединения в соята. С това учените си обясняват ефекта на растението, но са необходими още доказателства в подкрепа на тази теория.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.