1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Специален етикет за свинското месо подготвят в Дания

Специален етикет за свинското месо подготвят в Дания

Той трябва да съдържа информация дали животните са били отглеждани хуманно

Специален етикет за свинското месо подготвят в Дания. Той трябва да носи информация дали животните са били отглеждани хуманно.  Етикетът не е задължителен за фермерите.

Новият етикет ще показва с три степени нивото на хуманно отношение при отглеждането на животните. Всеки купувач ще може да избере степен, според своите предпочитания и средства, изтъкна земеделският министър Есбе Лунде Ларсен.

Първите продукти с етикета ще се появят на пазара през пролетта на 2017 година. Месото ще се продава в повечето големи търговски вериги, с изключение на една, която е въвела собствен етикет.

Първоначално системата ще се отнася само за свиневъдството. По-късно е предвидено да се присъединят и други сектори на животновъдството. Според земеделското министерство изискванията за първата степен надвишават датските и европейските стандарти за защита на животните. Министър Есбе Лунде Ларсен изрази убеждението си, че етикетът ще бъде приет много добре от фермерите, а търговците ще имат възможност да отговорят на искането на потребителите за повече месо от хуманно отглеждани животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.