1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Според проучване на AGRO.BG българинът вече не купува на юнашко доверие

Според проучване на AGRO.BG българинът вече не купува на юнашко доверие

Цената, срокът на годност и съставките се оказват най-важни при избора му

Най-сетне новите нормативни изисквания за етикетите на хранителните продукти са факт! Както AGRO.BG вече информира, на 6-ти юли Европарламентът гласува на второ четене пакета от законодателни мерки, с които трябва да се сложи ред в информацията и тя да стане по-разбираема за потребителите.

За всичко това трябваха цели 3 години. Предложението за първи път е внесено в Европейския парламент още през 2008 г. Но нали казват, че хубавите неща бавно ставали. Да се надяваме, че и сега ще е така.

Според изследване на Алфа Рисърч, проведено между 25-ти юни и 4-ти юли т.г., почти 40 на сто четат редовно това, което пише на етикетите. Малко над 31 на сто пък са онези, които четат отвреме навреме, 12,5 на сто много рядко спират погледа си върху етикета, а почти 17 на сто никога не му обръщат внимание. Изводът е, че българинът също има вече потребителска култура и все по-малко купува „на сляпо”. Да, но със сигурност повечето от нас, поне тези, които имат навика да четат внимателно надписите върху опаковките, преди да купят нещо, често пъти се объркват, особено от прословутите „Е”-та. Или от всевъзможните наименования от рода на карагенан, желиращ агент, мононатриев глутамин… Прочее, нерядко и аз съм си мислел, че най-добре е да ходя в супермаркета с учебник по химия под мишница.

Коя обаче е най-важната информация, на която купувачът обръща внимание? Най-много анкетирани като цяло са посочили срока на годност (81,5 на сто), следван от цената с малко над 71 на сто. Цената обаче са класирали на първо място 38,7 на сто от запитаните, а срока на годност – от 31,2 на сто. Производителят е посочен от 47 на сто от анкетираните, а 12,4 на сто са го поставили като първи в класацията. Грамажът се е оказал важен за 43,4 на сто, но едва 1,5 на сто са онези, които са го посочили като номер едно. Съдържанието на стабилизатори и оцветители е отбелязано от малко над 20 на сто, а като най-важно – от 3,5 на сто. Под 10% са събрали мазнините, а на първо място те са за половин процент; 7,5 на сто са включили солта, а за 0,3 на сто информацията за нея се е оказала най-важната; на съдържанието на въглехидрати обръщат внимание 5,5 на сто, а на енергийната стойност – малко под 4 на сто, като за 0,4 на сто от запитаните тя е първото, на което обръщат внимание.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.