1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на дребно на брашно тип „500” отбелязва леко повишение

Средната цена на дребно на брашно тип „500” отбелязва леко повишение

На тържищата в страната продуктът се търгува на цени от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (Варна)

През наблюдавания период (19 – 26 март 2014 г.) средната цена на дребно на брашно тип „500” в по-малките търговски обекти отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица, докато тези на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остават без промяна.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,82 лв./кг., но при съществени ценови колебания в двете посоки по области. На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (Варна). В пет от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,4 – 7,7%, най-чувствително в Благоевград (с 6,2%) и Бургас (с 7,7%). Същевременно, в седем области се наблюдава повишение на ценовите стойности с между 1,2% (Сливен) и 9% (Варна).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги се запазва на ниво от 1,00 лв./кг за поредна седмица. Предлагането на продукта в ГТВ е в интервала от 0,92 лв./кг (Пловдив) до 1,04 лв./кг. Седмично изменение на цените се наблюдава единствено в областите Перник и София, където продуктът поскъпва, съответно с 2 и 4%.

При търговията на дребно с брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) се отчита покачване на средната стойност за страната с 0,9% на седмична база до 1,08 лв./кг. За поредна седмица предлагането по области в по-малките магазини се задържа в границите от 1,00 лв./кг (Варна, Стара Загора и Шумен) до 1,15 лв./кг (Смолян). Ценови отклонения спрямо предходния седмичен период се регистрират в три области, като при всички е налице поскъпване на продукта, с между 1,8% (Сливен) и 2,9% (София).

През изминалата седмица цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,08 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като в Пазарджик тази разлика достига до 0,19 лв./кг. Само в област Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,18 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,34 лв./кг във Враца. В областите Варна и Шумен цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,12 и 0,03 лв./кг по–ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,26 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма е разликата между двата типа цени в Смолян - 0,47 лв./кг, където е отчетена една от най-ниските цени на едро за страната и същевременно най-високата цена на дребно в ДТО. Изключение е област Варна, където цените на брашното в ДТО са с 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.