1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” е 0,84 лв./кг

Средната цена на едро на брашно тип „500” е 0,84 лв./кг

По области стойностите варират от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (Варна)

През периода на наблюдение (21 – 28 май 2014 г.) се отчита леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” и запазване на средните цени на дребно на продукта на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,84 лв./кг, с 1,2% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области стойностите варират от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (Варна). В седем области се отчита поевтиняване на продукта, основно в рамките на 1,1 – 4,7%, а в Смолян и по-чувствително – с 19%. Покачване на стойностите се регистрира в седем области, в рамките на 1 – 4,9% (Варна).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг за поредна седмица. Цените на продукта в тези обекти варират от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в Шумен – понижение с 1%.

При търговията на дребно с брашно „тип 500” в другите търговски обекти (ДТО) средната стойност за страната се задържа на нивото от 1,06 лв./кг. В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Промяна в ценовите равнища на седмична база се регистрира само в три области – понижение от 2,7% в Русе до 5,6% в Сливен и Ямбол.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,16 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,35 лв./кг във Враца. В областите Варна, Шумен и София цените на дребно в големите супермаркети са с между 0,02 и 0,10 лв./кг по–ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,22 лв./кг по-високи от тези на едро. Подобно на ГТВ, най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,46 лв./кг. И тук изключение е област Варна, където цените на дребно в ДТО са с 0,07 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик и Пловдив -  0,19 лв./кг. В областите Търговище, Бургас, Перник, Сливен и Ямбол цените на брашното в малките магазини са малко по-ниски от тези в ГТВ, с 0,01 - 0,02 лв./кг.

Като цяло, през м. май 2014 г. пазарът на брашно тип „500” е сравнително спокоен, с тенденция на леко понижение на цените на едро. Регистрираната към края на м. май средна цена на едро за страната е с 1,2% по-ниска спрямо нивото отпреди един месец. В рамките на едномесечния период, средните цени на дребно на брашното както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазини, остават без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.