1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” е 0,96 лв./кг

Средната цена на едро на брашно тип „500” е 0,96 лв./кг

Търговията с продукта по борсите е в ценовия диапазон от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София)

През наблюдавания период (1 – 8 май 2013 г.) пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен.

Средната цена на едро на брашното за страната се задържа на нивото от предходната седмица – 0,96 лв./кг. Търговията с брашно по борсите е в ценовия диапазон от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София). В десет от областните центрове е налице седмично изменение на ценовите стойности, в границите от -2% (Сливен) до +5% (Бургас).

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,11 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, предлагането на брашното в тези обекти е в интервала от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,18 лв./кг (Ямбол). Движение на ценовите стойности се регистрира в ГТВ в пет от областите, като във всички от тях посоката е нагоре. Поскъпването на продукта на седмична база е в рамките на 1,8% (Силистра) – 7,5% (Бургас).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,15 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,37 лв./кг в Смолян. Изключение правят три области – София, Варна и Шумен, където цените на дребно в ГТВ са с до 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро.

За поредна седмица средната цена на дребно за страната на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна – 1,16 лв./кг. По области, цените на брашното в тези обекти са в диапазона от 1,05 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,23 лв./кг (Бургас, Силистра, Сливен и Стара Загора). Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в София - повишение с 2,6%.

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,20 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран във Враца (0,41 лв./кг).

През тази седмица цените на брашното в малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети като тази разлика достига до 0,16 лв./кг в Пловдив. В ДТО в Благоевград и Търговище брашното се предлага на по-ниски цени в сравнение с тези в големите супермаркети, съответно с 0,02 и 0,09 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.