1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” остава без промяна спрямо предходната седмица

Средната цена на едро на брашно тип „500” остава без промяна спрямо предходната седмица

Търговията с продукта по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (Шумен)

През наблюдавания период (20 - 27 ноември 2013 г.) средната цена на едро на брашно тип „500” остава без промяна спрямо предходната седмица. При цените на дребно на продукта се отчита слабо покачване на средната стойност в големите търговски вериги и същевременно леко понижение на тази в по-малките търговски обекти.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,84 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (Шумен). В десет от областните центрове се наблюдава седмично повишение на ценовите стойности с между 1,4% (Пловдив) и 8,9% (Благоевград). Същевременно, в четири области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 4,8 – 8,5%, най-чувствително в Монтана.

При търговията на дребно с брашно в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение на средната цена за страната с 1% на седмична база до 1,02 лв./кг. Цените на продукта в тези обекти се движат в интервала от 0,94 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1,14 лв./кг (Смолян). В пет области се наблюдава седмично повишение на ценовите стойности в рамките на 2 – 5,3%, най-чувствително в София и Шумен, докато в други пет области продуктът поевтинява с между 2 и 4,6% (Силистра).

Средната цена на дребно за страната на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) е 1,08 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходната седмица. През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг (Варна) до 1,15 лв./кг (Силистра и Смолян). В пет от областните центрове се отчита седмично изменение на цените, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 1,8 - 4,5% (Хасково).

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,20 лв./кг в Пловдив. Изключение са областите Варна и Търговище, където цените на брашното в ДТО са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,18 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,24 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно на продукта е регистриран отново във Враца - 0,35 лв./кг за ГТВ и 0,44 лв./кг за ДТО. В София цените на дребно в големите супермаркети са по–ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини в област Варна, където цените на продукта са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Като цяло, през м. ноември 2013 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е относително спокоен, с тенденция на леко понижение на цените на дребно на продукта. Регистрираната към края на м. ноември средна цена на едро за страната се запазва на нивото от края на предходния месец. При предлагането на дребно на брашно тип „500” се отчита месечно понижение на средните цени за страната с 1% в големите търговски вериги и с 1,8% - в по-малките магазини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.