1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” остава непроменена - 0,96 лв./кг

Средната цена на едро на брашно тип „500” остава непроменена - 0,96 лв./кг

Цените на продукта на едро са в диапазона от 0,74 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София и Шумен)

През анализирания период (29 май - 5 юни 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

По области, цените на брашното на едро са в диапазона от 0,74 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София и Шумен). В по-голяма част от областните центрове се регистрират разнопосочни колебания на стойностите спрямо предходния седмичен период, в границите от -5,2% (Велико Търново) до +4,3% (Монтана). В резултат, средната цена на едро за страната през последната седмица остава непроменена - 0,96 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,11 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В тези обекти брашното се предлага в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,18 лв./кг (Ямбол). Движение на ценовите стойности се регистрира в ГТВ в шест от областите, като във всички от тях посоката е надолу. Поевтиняването на продукта на седмична база е в рамките на 1,7% (Търговище) – 6,1% (Пазарджик).

Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,16 лв./кг, като за поредна седмица стойностите се задържат в границите от 1,03 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Бургас и Силистра). Седмично колебание на цените на продукта в ДТО се регистрира само в три от областите. В две от тях – Сливен и София цените се понижават, съответно с 2,4 и 4,1%, а в Перник – леко се повишават (с 1,7%).

Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като тази разлика достига до 0,18 лв./кг в Пловдив. В ГТВ на Добрич, Варна и Търговище брашното се предлага на по-високи цени в сравнение с тези в малките магазини, с между 0,02 и 0,07 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Смолян за ГТВ – 0,37 лв./кг, а за ДТО във Враца - 0,42 лв./кг. В София цените на брашното в големите супермаркети са малко по-ниски от тези на едро – с 0,01 лв./кг. Във Варна брашното на дребно в по-малките магазини се предлага на цени с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.