1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашното нараства до 1,00 лв./кг спрямо предходния седмичен период

Средната цена на едро на брашното нараства до 1,00 лв./кг спрямо предходния седмичен период

В шест от областите се наблюдава седмично понижение на цените на едро с 0,9 – 2,5%

През наблюдавания период (13 – 20 февруари 2013 г.) пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен.

Средната цена на едро на брашното нараства леко спрямо предходния седмичен период – с 1% до 1,00 лв./кг. На тържищата в страната брашното се предлага на цени от 0,77 лв./кг (Враца) до 1,14 лв./кг (София). В шест от областите се наблюдава седмично понижение на цените на едро с 0,9 – 2,5% (Смолян). В други пет области се отчита поскъпване на продукта, основно в рамките на 0,9 – 2,2%, а в Ямбол и по-чувствително – с 5%.

Средно за страната, цената на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на нивото от предходната седмица – 1,12 лв./кг. По области, стойностите продължават да варират от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,22 лв./кг (Ямбол). Седмично изменение на цените е налице само в големите супермаркети в три области – повишение в Добрич (с 0,9%) и Варна (с 2,8%) и понижение в София (с 1,8%).

Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) също остава без промяна спрямо предходната седмица – 1,17 лв./кг. В тези търговски обекти брашното се търгува в ценовия интервал от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Силистра и Стара Загора). Движение на цените на продукта през изминалата седмица се регистрира единствено в ДТО в София -  понижение с 2,4%.

През наблюдавания период цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,15 лв./кг в Стара Загора. Изключение са областите Благоевград, Търговище, Добрич и Варна, където цените в малките магазини са по-ниски в сравнение с тези в големите вериги, с между 0,02 и 0,05 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро на брашното и тези на дребно се регистрира отново във Враца – 0,30 лв./кг за ГТВ и 0,39 лв./кг за ДТО. В София цените на брашното в големите супермаркети са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.