1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на олиото е 2,58 лв./литър

Средната цена на едро на олиото е 2,58 лв./литър

Най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,35 лв./литър), а най-високи – във Варна (2,95 лв./литър)

Спрямо предходната седмица, през периода 3 юли – 10 юли 2013 г. се наблюдава леко понижение на средните цени на рафинирано слънчогледово олио по веригата на предлагане.

Средната цена на едро на олиото е 2,58 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,35 лв./литър), а най-високи – във Варна (2,95 лв./литър). В седем области е налице седмично поевтиняване на продукта в рамките от 0,4 до  2,8% (Бургас), а в други три района на страната - леко покачване в порядъка до 1,2%.

Цените на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 2,64 лв./литър (Шумен) до 3,15 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Поскъпване в ГТВ е налице във Варна (с 1,9%), Добрич (с 1,5%) и Разград (с 2,4%). В други четиринадесет областни центрове цените на продукта бележат намаление в границите от 1,7% до 7,6%, най-чувствително в София. Така, средната цена за страната се понижава с 1,7% на седмична база, до 2,91 лв./литър.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в по-малките търговски обекти (ДТО) се понижава спрямо предходната седмица (с 0,7%) до 3,08 лв./литър. Предлагането се движи в границите от 2,68 лв./литър (Шумен) до 3,74 лв./литър (Смолян). Седмично изменение се регистрира само в седем области, като в шест от тях олиото поевтинява с между 0,7% и 11% (София). Единствено в ДТО в Монтана цените на олиото бележат повишение (с 4,8%).

В ГТВ най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава в Плевен - 0,71 лв./литър, а в по-малките магазини - в Смолян(0,90 лв./литър). В област Варна средните цени на дребно както в ГТВ, така и в ДТО са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,25 и 0,15 лв./литър.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,17 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като през тази седмица разликата е най-голяма в Монтана (0,31 лв./литър). Единствено в област Добрич цените на олиото в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети - с 0,01 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.