1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио бележи леко покачване

Средната цена на едро на слънчогледовото олио бележи леко покачване

Цените на тържищата се движат в широкия диапазон от 1,91 лв./литър (Плевен и Хасково) до 2,70 лв./литър (Варна)

През периода 22 - 29 януари 2014 г. средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната бележи леко покачване, докато тези на дребно остават на нивата от предходната седмица.

Средната за страната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,15 лв./литър, с 0,5% над нивото от предходния седмичен период. По области, цените на тържищата се движат в широкия диапазон от 1,91 лв./литър (Плевен и Хасково) до 2,70 лв./литър (Варна). В осем от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,5% (Монтана и Стара Загора) – 7,3% (Плевен). В други седем области цените на едро на олиото бележат повишение с между 0,5% (Сливен) и 6,6% (Велико Търново). През анализирания период средните цени на дребно на слънчогледовото олио за страната остават 2,58 лв./литър в големите търговски вериги (ГТВ) и 2,66 лв./литър в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети олиото се предлага на цени от 2,35 лв./литър (Шумен) до 2,90 лв./литър (Перник). Седмично намаление на цените, в рамките на 0,3 – 1,9%, се регистрира в пет области, най-съществено във Враца, Монтана и Пловдив. Продуктът поскъпва в три области – София (с 0,4%), Благоевград и Варна (с по 2%).

В по-малките магазини рафинираното олио се търгува на цени от 2,35 лв./литър (Шумен) до 3,19 лв./литър (Смолян). Само в четири области се отчита седмично изменение на цените. В Перник, Сливен и Ямбол е налице понижение с 0,7%, а в София – повишение със 7,2%. Средно за страната, цените на рафинираното олио в по-малките търговски обекти са с 0,08 лв./литър по-високи от тези в големите вериги магазини, като разликата достига до 0,55 лв./литър в Смолян. В областите Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч и Русе цените в ДТО са с до 0,15 лв./литър по-ниски от тези в ГТВ.

Най–голям марж между цените на едро и тези на дребно се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,68 лв./литър, а за ДТО в Смолян – 0,99 лв./литър. В област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,16 лв./литър и 0,31 лв./литър. Като цяло, през изтеклия месец януари средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната остават без съществена промяна. Към края на м. януари средната цена на едро за страната намалява с 0,5% спрямо нивото отпреди един месец, до 2,15 лв./литър.

В рамките на едномесечния период, при средната цена на дребно на продукта в големите търговски вериги се отчита понижение с 0,4%, докато при тази в по-малките магазини се наблюдава незначително покачване - с 0,4%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.