1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,14 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,14 лв./литър

В десет от областите се наблюдава седмично намаление на цените в рамките на 0,5%

През анализирания период (9 – 16 октомври 2013 г.) се наблюдава леко понижение на средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини и запазване на тази в големите търговски вериги на нивото от предходния седмичен период.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение е 2,14 лв./литър, с 1,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените на продукта варират от 1,92 лв./литър (Силистра) до 2,57 лв./литър (Стара Загора). В десет от областите се наблюдава седмично намаление на цените в рамките на 0,5% (Кърджали, Плевен, Силистра и София) – 10,7% (Варна). В други шест области продуктът поскъпва с между 0,5% (Добрич) и 6,3% (Хасково).

В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на олиото за страната остава непроменена – 2,66 лв./литър. Предлагането по области е в ценовия диапазон от 2,37 лв./литър (Добрич) до 3,04 лв./литър (Смолян). Седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,1 – 6,8% се отчита в ГТВ в седем от областните центрове, най-чувствително в Кърджали. В други четири области е налице поскъпване на слънчогледовото олио в границите от 1,9% до 3,9% (Разград).

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) бележи  понижение с 1,1% спрямо предходната седмица до 2,74 лв./литър. По области, цените на продукта в тези търговски обекти варират от 2,50 лв./литър (Ямбол) до 3,21 лв./литър (Смолян). Изменение на ценовите нива спрямо предходната седмица се регистрира в девет от областите, във всички от тях в посока надолу. Най-чувствително е поевтиняването на продукта в Кърджали и Кюстендил, съответно с 5% и 4,7%, а най-слабо в Шумен - с 0,8%.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите търговски вериги са средно с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата е най-голяма в Силистра (0,25 лв./литър).

Маржът между цените на едро и на дребно на продукта е средно 0,52  лв./литър за ГТВ и 0,60 лв./литър за ДТО, като достига съответно до 0,73 лв./литър в Силистра и Хасково и до 1,08 лв./литър в Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.