1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,57 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,57 лв./литър

Най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,35 лв./литър), а на най-високи – във Варна (2,88 лв./литър)

През периода 10 – 17 юли 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната остават около нивата от предходната седмица. 

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,57 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,35 лв./литър), а на най-високи – във Варна (2,88 лв./литър). В дванадесет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -3,9% (Смолян) до +2,7% (Стара Загора).

При средната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдава слабо увеличение спрямо предходната седмица - с 0,7% до 2,93 лв./литър. По области, цените варират от 2,65 лв./литър (Шумен) до 3,15 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмично повишение на цените на продукта, в рамките на 0,4% до 7% се регистрира в ГТВ в седем области, най-чувствително в Търговище. Поевтиняване на слънчогледовото олио е налице в Добрич, Разград и Русе, съответно с 3,2%, 1,7% и 1,8%.

Цените на дребно на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) и през тази седмица варират от 2,68 лв./литър (Шумен) до 3,74 лв./литър (Смолян), като в преобладаващата част от страната остават без съществена промяна. В три областни центъра - Варна, Пловдив и Търговище - данните сочат седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,6 – 1,8%. Поскъпване на слънчогледовото олио е налице единствено в София – с 4,2%. В резултат, средната цена на олиото за страната остава на нивото от предходната седмица - 3,08 лв./литър.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като през тази седмица разликата е най-голяма в София (0,33 лв./литър). Само в областите Благоевград и Варна цените на олиото в ДТО са с до 0,05 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава в Плевен в големите супермаркети - 0,69 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини – 1,01 лв./литър. За поредна седмица в област Варна средните цени на дребно както в ГТВ, така и в ДТО са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,08 и 0,13 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.