1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,63 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,63 лв./литър

В шест области е налице седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,9 – 4,3%

През периода 22 – 29 май 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната се запазват около нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,63 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,30 лв./литър), а най-високи – във Варна (3,00 лв./литър). В шест области е налице седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,9 – 4,3% (Враца), а в други шест - поскъпване с до 3,9% (Велико Търново).

При средната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдава слабо увеличение спрямо предходната седмица - с 0,7% до 2,97 лв./литър. По области, стойностите варират от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). Седмично повишение на цените на продукта в рамките на 0,7 – 11,2% се регистрира в ГТВ в пет от областните центрове, най-чувствително в Сливен. Поевтиняване на слънчогледовото олио е налице единствено в Кърджали – с 0,2%.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) се понижава незначително спрямо предходната седмица (с 0,3%) до 3,11 лв./литър. Предлагането е в границите от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,74 лв./литър (Смолян). Само в три области е отчетено седмично изменение на цените – понижение в рамките на 0,6 – 1,3% (Хасково).

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,65 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини – 1,11 лв./литър. В  четири области цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,23 лв./литър във Варна. В област Варна цените на дребно в по-малките магазини също са по-ниски от тези на едро - с 0,23 лв./литър.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,14 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като през тази седмица разликата е най-голяма в София (0,38 лв./литър). Само в областите Благоевград, Русе и Шумен цените на олиото в ДТО са с до 0,04 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

През едномесечния период на наблюдение (м. май 2013 г.) пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната остава сравнително спокоен.

Регистрираната към края на м. май средна цена на едро за страната (2,63 лв./литър) е с 0,8% по-висока спрямо тази отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период средната цена на дребно за страната в големите търговски вериги остава без промяна, а тази в по-малките търговски обекти бележи леко понижение с 1%.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.