1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,66 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,66 лв./литър

В осем области продуктът се предлага на по-ниски цени в сравнение с предходната седмица

През периода 3 – 10 април 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната се запазват около нивата от предходния седмичен период.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,66 лв./литър, с 0,7% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,38 лв./литър), а на най-високи – във Варна и Русе (2,90 лв./литър). В осем области олиото се предлага на по-ниски цени в сравнение с предходната седмица. В седем от тях поевтиняването е по-слабо изразено – между 0,4 и 4,5 %, а в Смолян е по-значително - със 7,7%. В областите Кърджали и Сливен цените на едро отбелязват незначително седмично повишение, съответно с 0,7% и 0,8%.

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава на ниво от предходния анализиран период - 3,00 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). Седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,7 – 4,0% се регистрира в ГТВ в пет от областните центрове, най-чувствително в София. Поскъпване на слънчогледовото олио е налице в Добрич (с 1,6%) и Шумен (с 4,4%).

При средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също се отчита леко понижение спрямо предходната седмица – с 0,3% до 3,15 лв./литър. Търговията с олио в ДТО е в ценовия интервал от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,74 лв./литър (Смолян). В шест от областите се наблюдава намаление на цените спрямо предходната седмица в рамките на 0,8 (Благоевград и Разград) – 3,1% (Бургас, Сливен и Ямбол). Единствено в ДТО в София е налице поскъпване на продукта - с 4,1%.                   

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като през тази седмица разликата е най-голяма в Смолян (0,70 лв./литър). В областите Благоевград, Добрич и Шумен цените на олиото в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,03 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Велико Търново за ГТВ - 0,72 лв./литър, а за ДТО в Смолян - 1,11 лв./литър. В област Варна цените на дребно на олиото в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.