1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,70 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,70 лв./литър

На тържищата в различните областни центрове олиото се предлага на цени от 2,48 лв./литър (Плевен) до 2,92 лв./литър (Русе)

През периода на наблюдение (20 - 27 февруари) средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио са без съществена промяна.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,70 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. На тържищата в различните областни центрове олиото се предлага на цени от 2,48 лв./литър (Плевен) до 2,92 лв./литър (Русе). В преобладаваща част от областите се отчитат леки седмични колебания на цените в границите от -1,5% (Кърджали) до +1,8% (Благоевград).

Средно за страната, цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се понижават с 0,3% на седмична база до 3,01 лв./литър. По области цените се движат в диапазона от 2,78 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). По-ниски стойности спрямо предходната седмица се отчитат в пет от областите, като най-значително е намалението в Пловдив (с 5,0%). Поскъпване на продукта е налице единствено в област София (с 1,0%).

Цените на дребно на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) продължават да варират от 2,87 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян), като в преобладаваща част от страната остават без промяна в сравнение с предходната седмица. В пет областни центъра данните сочат седмично поевтиняване на продукта, най-значително в София (6,1%). В резултат, средната цена на дребно за страната в ДТО намалява с 0,6% спрямо предходната седмица, до 3,18 лв./литър.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,17 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в Пловдив - 0,40 лв./литър. Само в област Варна цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ - с 0,08 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и тези на дребно се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,67 лв./литър, а за ДТО във Велико Търново - 0,83 лв./литър. В област Пловдив цените на дребно в ГТВ са с 0,02 лв./литър по-ниски от тези на едро.

През едномесечния период на наблюдение (м. февруари 2013 г.) цените по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио бележат слабо понижение. Към края на м. февруари средната цена на едро за страната намалява с 1,1% спрямо нивото отпреди един месец, а тези на дребно - с 0,7% за ГТВ и с 1,2% за ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.