1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,77 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,77 лв./литър

Най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,46 лв./литър), а на най-високи – в Русе (3,00 лв./литър)

През периода 16 – 23 януари 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната се понижават незначително спрямо предходния седмичен период.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,77 лв./литър, с 0,7% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,46 лв./литър), а на най-високи – в Русе (3,00 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения спрямо предходната седмица, в границите от -4,7% (Велико Търново) до +3,9% (Стара Загора).

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи понижение от 1,3% на седмична база, до 3,01 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,79 лв./литър (Добрич) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). Седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,6 - 5,4% се регистрира в ГТВ в десет от областните центрове, най-чувствително в Добрич, където е отчетена и най-ниската цена за периода. Единствено в област Варна е налице поскъпване на слънчогледовото олио с 1,7%.

При средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също се отчита леко понижение спрямо предходната седмица – с 0,6% до 3,22 лв./литър. Търговията с олио в ДТО е в ценовия интервал от 2,87 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). В седем области олиото се предлага на по-ниски цени в сравнение с предходната седмица. В шест от тях поевтиняването е слабо изразено – между 0,6 и 2,1%, а във Варна е по-значително - със 6,7%. В област София цените на дребно в ДТО отбелязват седмично повишение с 3,4%.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,21 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като през тази седмица разликата е най-голяма в Бургас и Сливен (0,36 лв./литър). В област Варна цените на олиото в ДТО са с 0,11 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран в Плевен - 0,61 лв./литър за ГТВ и 0,84 лв./литър за ДТО. В областите Добрич и Русе цените на дребно на олиото в ГТВ са по-ниски от тези на едро съответно с 0,20 лв./литър и 0,06 лв./литър. Подобна е и ситуацията в по-малките магазини във Варна, където цените на дребно са с 0,08 лв./литър по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.