1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,80 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,80 лв./литър

Цените на продукта бележат слабо понижение спрямо предходната седмица

През анализирания период (12 – 19 декември 2012 г.) средната за страната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио бележи слабо понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно остават без съществено изменение.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение е 2,80 лв./литър, с 1,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените на продукта варират от 2,51 лв./литър (Хасково) до 3,04 лв./литър (Варна). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдава понижение на цените, в рамките на 0,7% (Благоевград, Пловдив и Ямбол) - 5,9% (Ловеч). В четири области е регистрирано незначително повишение на стойностите, с между 0,4 (Силистра) и 1% (Русе).

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 3,06 лв./литър, незначително по-ниска в сравнение с предходната седмица (с 0,3%). По области, стойностите се движат в диапазона от 2,89 лв./литър (Добрич) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). На седмична база цените на олиото бележат повишение в ГТВ във Варна – с 3,4%, Силистра – с 1,6% и Пловдив – с 1%. В големите супермаркети на София, Добрич и Благоевград продуктът се предлага на по-ниски цени спрямо предходната седмица, съответно с 10,2%, 4,9% и 1,6%.

Средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) остава на нивото от предходната седмица – 3,26 лв./литър. В малките магазини на страната олиото се предлага на цени от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). В три области (Варна, Пловдив и Благоевград) се наблюдава седмично понижение на ценовите стойности с между 0,6 и 4,6%. Единствено в област София е отчетено повишение на цените спрямо предходната седмица - с 6,3%.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,20 лв./литър, като в София тази разлика достига до 0,43 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен - 0,63 за големите супермаркети и 0,86 лв./литър за по-малките магазини. В Добрич и Варна цените на дребно в ГТВ са малко по-ниски от тези на едро (съответно с 0,03 и 0,01 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.