1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио нараства с 0,5% на седмична база

Средната цена на едро на слънчогледовото олио нараства с 0,5% на седмична база

Търговията е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Плевен) до 2,37 лв./литър (Варна)

През периода на наблюдение (7 – 14 май 2014 г.) пазарът на олио в страната е сравнително спокоен, без съществени изменения на средните цени на едро и на дребно на продукта.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната нараства с 0,5% на седмична база, до 2,01 лв./литър. По области, търговията на едро е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Плевен) до 2,37 лв./литър (Варна). В девет области се отчита седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,5 – 3,9% (Варна). В други три от областите се наблюдава понижение на цените на едро с между 0,5% и 2% (Кърджали).

В големите търговски вериги (ГТВ) слънчогледовото олио се предлага в ценовия интервал от 2,25 лв./литър (Добрич) до 2,59 лв./литър (Бургас). В седем от областите се наблюдава понижение на стойностите с между 1,1 и 2,2% (Добрич) на седмична база, а единствено в област Пловдив – повишение, с 2%. Тези ценови колебания не дават отражение върху средната цена за страната и тя остава 2,47 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на рафинираното олио за страната е 2,53 лв./литър, с 0,4% под нивото от предходния седмичен период. По области, цените варират от 2,20 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./литър (Монтана, Пазарджик и Стара Загора). Спрямо предходния седмичен период, изменение на стойностите се регистрира в осем области. В шест от тях цените на олиото се понижават с между 0,4 и 3,6% (София), докато в Перник и Разград се отчита леко повишение, съответно с 0,4 и 0,8%.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като маржът е най-голям в Монтана (0,31 лв./литър). В четири области цените на олиото в по-малките магазини са по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,31 лв./литър в Русе..

Най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран в Бургас и Силистра за ГТВ - 0,71 лв./литър и във Враца и Кърджали за по-малките магазини - 0,77 лв./литър. През тази седмица в област Варна цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.