1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио остава 2,14 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио остава 2,14 лв./литър

Стойностите по области варират от 1,91 лв./литър (Плевен) до 2,70 лв./литър (Стара Загора)

През периода 16 – 23 октомври 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се запазват на нивата от предходния седмичен период.

През изминалата седмица средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната остава 2,14 лв./литър, като стойностите по области варират от 1,91 лв./литър (Плевен) до 2,70 лв./литър (Стара Загора). В четиринадесет области се отчита разнопосочно седмично изменение на цените на продукта, в диапазона от -6% (Варна) до +5,1% (Стара Загора).

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 2,66 и 2,74 лв./литър.

В големите супермаркети олиото се предлага в ценовите граници от 2,42 лв./литър (Добрич) до 3,04 лв./литър (Смолян). В седем области се наблюдава седмично повишение на цените на дребно на продукта в ГТВ с между 0,8% (Ловеч) и 4% (Благоевград). Поевтиняване на олиото, в рамките на 1,9 – 3% (Силистра и Търговище), се регистрира в пет области.

В по-малките магазини слънчогледовото олио се търгува в ценовия интервал от 2,45 лв./литър (Добрич) до 3,21 лв./литър (Смолян). В сравнение с предходния седмичен период, в пет области се отчита понижение на цените на слънчогледовото олио в тези обекти с между 0,4% и 5,8% (Добрич), а в други три - повишение от 0,8 до 5,2% (Сливен).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като разликата достига до 0,33 лв./л в Силистра. В седем области (Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч и Монтана) цените на продукта в ДТО са с между 0,01 и 0,09 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Хасково за големите супермаркети – 0,75 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,08 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.