1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио се запазва на ниво от 2,14 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио се запазва на ниво от 2,14 лв./литър

На тържищата в страната продуктът се предлага на цени от 1,94 лв./литър (Силистра) до 2,60 лв./литър (Стара Загора)

През наблюдавания период (23 – 30 октомври 2013 г.) средната цена на дребно на рафинирано слънчогледово олио в по-малките търговски обекти отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остават без промяна.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната се запазва на ниво от 2,14 лв./литър. На тържищата в страната олиото се предлага на цени от 1,94 лв./литър (Силистра) до 2,60 лв./литър (Стара Загора). В четиринадесет области се регистрират разнопосочни седмични отклонение на цените на едро, в интервала от   -4,8% в Благоевград до +6,4% във Варна.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите супермаркети остава 2,66 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,36 лв./литър (Добрич) до 3,04 лв./литър (Смолян). В седем от областите се отчита седмично поскъпване на продукта с между 0,8 и 2,4% (Шумен). Понижение на ценовите стойности се регистрира в областите Добрич (с 2,5%), Разград (с 1,9%) и Сливен (с 1,1%).

При предлагането на дребно на олио в другите търговски обекти (ДТО) се наблюдава леко понижение на средната стойност за страната спрямо предходния седмичен период – с 0,7%, до 2,72 лв./литър. По области, цените на продукта в по-малките магазини варират от 2,40 лв./литър (Русе) до 3,21 лв./литър (Смолян). Седмично поевтиняване на олиото в рамките на 0,8 – 11,1% се отчита в ДТО в шест от областните центрове, най-чувствително в Русе. В други четири области е налице повишение на цените с между 1,1 и 5,9% (Бургас).

През изтеклата седмица цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като маржът достига до 0,23 лв./литър в Пазарджик и Пловдив. В шест области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,24 лв./литър в област Русе.

За поредна седмица най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Хасково за големите супермаркети – 0,78 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,08 лв./литър.

Като цяло, през м. октомври 2013 г. продължава тенденцията на понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио в страната, но с по-бавен темп в сравнение с предходния месец.

Към края на м. октомври средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната намалява с 2,3% спрямо нивото отпреди един месец. При средните цени на дребно на продукта понижението в рамките на едномесечния период е с 1,1% за големите търговски вериги и с 3,2% за по-малките търговски обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.