1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната се повишава с 0,5%

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната се повишава с 0,5%

Предлагането на продукта на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Хасково) до 2,52 лв./литър (Стара Загора)

През периода 20 – 27 ноември 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната остават около нивата от предходната седмица.

През изминалата седмица предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Хасково) до 2,52 лв./литър (Стара Загора). В шестнадесет от областните центрове се регистрират разнопосочни ценови изменения, в границите от -5,8% (Хасково) до +5,4% (Благоевград). Средната цена на едро на олиото за страната се повишава с 0,5% спрямо предходната седмица до 2,14 лв./литър.

При търговията на дребно с рафинирано олио в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,61 лв./литър. По области, цените на продукта в големите супермаркети варират от 2,39 лв./литър до 2,91 лв./литър, като най-ниски са стойностите в Шумен, а най-високи в Перник. Седмично увеличение на цените на дребно в ГТВ се регистрира в пет области, най-значително в Русе (с 3,9%), а най-слабо в Пловдив (с 1,9%). В други пет от областите се наблюдава понижение на стойностите спрямо предходната седмица с между 1,9% (Сливен и Ямбол) и 3% (Хасково).

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на олиото се движат в границите от 2,40 лв./литър (Русе) до 3,19 лв./литър (Смолян), като в повечето области остават на нивата от предходния седмичен период. В шест от областите се наблюдава леко понижение на цените на дребно в ДТО спрямо предходната седмица с между 0,6% (Смолян) и 1,9% (Благоевград и Кюстендил). В резултат, средната цена на дребно на слънчогледовото олио за страната в по-малките магазини намалява незначително (с 0,4%) на седмична база до 2,67 лв./литър.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,06 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в Смолян - 0,35 лв./литър. В шест области продуктът се предлага в ДТО на по-ниски цени от тези в ГТВ, като най-голяма е разликата в тази посока в Русе – 0,24 лв./литър.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Хасково за големите супермаркети (0,77 лв./литър) и в Смолян за по-малките магазини (1,06 лв./литър). В област Варна цените в малките магазини са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./литър.

През едномесечния период на наблюдение (м. ноември 2013 г.) пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната остава сравнително спокоен, с тенденция на леко понижение на ценовите равнища спрямо предходния месец.

Към края на м. ноември средната цена на едро за страната остава на нивото отпреди един месец -  2,14 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.