1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5% спрямо предходния седмичен период

Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5% спрямо предходния седмичен период

На борсите в страната продуктът се търгува на цени от 1,77 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Разград и Смолян)

През анализирания период (27 март – 3 април 2013 г.) средните цени на едро за страната на бялата кристална захар отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно остават без промяна.

Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 1,98 лв./кг. На борсите в страната захарта се търгува на цени от 1,77 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Разград и Смолян). В осем от областите се отчита седмично понижение на цените в рамките на 0,5 – 4,2% (Силистра). В други пет области цените на едро леко се повишават с между 0,5% (Плевен) и 1,5% (Бургас).

През изтеклата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остава на нива от предходната седмица - 2,13 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,99 лв./кг (Смолян) до 2,27 лв./кг (Пазарджик). В седем от областите се регистрира седмично отклонение на цените на дребно в големите супермаркети, в интервала от -2,8% в Пазарджик до +3,4% в Ямбол.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти се запазва на нивото от предходната седмица - 2,26 лв./кг. По области, предлагането е на цени от 2,05 лв./кг (Кърджали) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Понижение на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в две области – Бургас (с 2,2%) и Пазарджик (с 0,4%). Леко поскъпване на захарта се отчита в малките магазини в София  и Ямбол, съответно с  0,2% и 1,1%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.