1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта отбелязва леко понижение с 0,5% на седмична база

Средната цена на едро на захарта отбелязва леко понижение с 0,5% на седмична база

На тържищата в различните областни центрове продуктът се предлага на цени от 1,62 лв./кг (Добрич) до 2,05 лв./кг (Варна и Разград)

През периода на наблюдение (9 – 16 октомври 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са около или незначително под нивата от предходния седмичен период.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва леко понижение с 0,5% на седмична база до 1,84 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове продуктът се предлага на цени от 1,62 лв./кг (Добрич) до 2,05 лв./кг (Варна и Разград). В дванадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, главно в рамките на 0,5 – 2,8%, а в Благоевград и по-чувствително – с 9,5%. Поскъпване на захарта спрямо предходния седмичен период се наблюдава в три области – Силистра (с 1,2%), Пловдив (с 1,7%) и Варна (с 3,5%).

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,03 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. По области,  цените на продукта в тези обекти варират от 1,90 лв./кг (Шумен) до 2,20 лв./кг (Перник). В седем от областите се наблюдава седмично поскъпване на захарта с между 0,5% (Добрич) и 5,7% (Стара Загора). В ГТВ на три области (Русе, Сливен и Ямбол) се отчита леко понижение на цените с 1,5%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица – 2,11 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,92 лв./кг (Варна) до 2,35 лв./кг (Разград). Спрямо предходната седмица, поевтиняване на продукта в по-малките магазини се наблюдава в област Хасково (с 3,7%), а поскъпване - в София (с 0,9%).

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,08 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Разград разликата достига до 0,33 лв./кг. В осем области (Кърджали, Благоевград, Стара Загора, Варна, Сливен, Пловдив, Добрич и Пазарджик) цените на захарта в по-малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,27 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Кърджали – 0,38 лв./кг, а за ДТО – в Силистра - 0,57 лв./кг. В област Варна цените на дребно на захарта в ГТВ и ДТО са съответно с 0,08 и 0,13 лв./кг по-ниски от тази на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.