1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта се задържа на нивото от предходната седмица - 1,99 лв./кг

Средната цена на едро на захарта се задържа на нивото от предходната седмица - 1,99 лв./кг

На тържищата в страната продуктът се предлага на цени от 1,78 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Разград и Смолян)

През анализирания период (20 – 27 март 2013 г.) пазарът на захар в страната остава относително спокоен.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта се задържа на нивото от предходната седмица - 1,99 лв./кг. На тържищата в страната продуктът се предлага на цени от 1,78 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Разград и Смолян). В четиринадесет области се регистрират леки седмични колебания на цените, в интервала от -4% (Благоевград) до +5% (Варна).

Средно за страната, цената на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,13 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,99 лв./кг (Смолян) до 2,33 лв./кг (Пазарджик). В четири области се отчита повишение на цените спрямо предходната седмица в рамките на 0,9% (Бургас и Добрич) – 2,3% (Разград и Силистра). Единствено в област Варна се наблюдава леко поевтиняване на продукта – с 1,4%.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също остава без промяна - 2,26 лв./кг. В тези търговски обекти захарта продължава да се търгува в ценовия интервал от 2,05 лв./кг (Кърджали) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Седмично изменение на цените е налице само в две области – повишение с 2,2% в Смолян и понижение с 2,4% в София.

Цените на захарта в по-малките магазини продължават да са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,36 лв./кг в Смолян. Изключение са областите Кърджали, Шумен, Добрич, Варна и Благоевград, където цените в малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно отново се регистрира в Добрич за ГТВ – 0,37 лв./кг и в Плевен за ДТО - 0,51 лв./кг. В областите Смолян, Враца, Пловдив и Разград цените на продукта в големите супермаркети са с до 0,21 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През м. март 2013 г. пазарът на бялата кристална захар в страната остава спокоен. Към края на месеца средната цена на едро за страната е без промяна спрямо нивото отпреди един месец – 1,99 лв./кг. По-съществени изменения по области се наблюдават в Благоевград (-5%) и Варна (+11,1%).

В рамките на едномесечния период е налице незначително понижение на средната цена на дребно на захарта в магазинната мрежа (с 0,5%) до 2,20 лв./кг. Отклоненията по области са в сравнително тесните граници от -5,3% (Плевен) до +2,3% (Враца и Монтана).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.