1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта се запазва на ниво от 1,84 лв./кг

Средната цена на едро на захарта се запазва на ниво от 1,84 лв./кг

Предлагането на продукта по тържищата е на цени от 1,62 лв./кг в Добрич до 2,05 лв./кг в Разград

През анализирания период (16 - 23 октомври 2013 г.) пазарът на бяла кристална захар в страната остава спокоен. Наблюдаваните леки разнопосочни колебания на цените по веригата на предлагане на продукта по области не дават отражение върху средните стойности за страната.

Средната цена на едро на захарта за страната се запазва на ниво от 1,84 лв./кг. Предлагането на продукта по тържищата е на цени от 1,62 лв./кг в Добрич до 2,05 лв./кг в Разград. В осем от областите се регистрират седмични ценови колебания в двете посоки, в границите от -2,4% (Варна) до +2,1% (Велико Търново).

При търговията със захар на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) и другите търговски обекти (ДТО) средните стойности за страната също остават без промяна спрямо предходната седмица, съответно 2,03 лв./кг и 2,11 лв./кг.

В големите супермаркети захарта се предлага на цени от 1,93 лв./кг (Шумен) до 2,20 лв./кг (Перник). В десет от областите се регистрират леки, разнопосочни седмични изменения на цените, в интервала от -1% до +1,6% (Шумен).

През изтеклата седмица цените на продукта в по-малките магазини са в диапазона от 1,90 лв./кг (Варна) до 2,35 лв./кг (Разград). Седмично изменение на стойностите в ДТО се регистрира само в две области – понижение с 1% във Варна и повишение с 4,1% в Сливен.

Цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,08 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,33 лв./кг в Разград. Изключение са областите Кърджали, Варна, Добрич, Благоевград, Пловдив и Пазарджик, където цените в малките магазини са с между 0,02 и 0,10 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,19 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО, като достига съответно до 0,39 лв./кг в Кърджали, и 0,57 лв./кг в Силистра. В област Варна цените на дребно на захарта в ДТО са с 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро. В ГТВ в областите Варна и Разград също се отчитат цени на дребно под тези на едро, но там разликата е по-умерена - с 0,03 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.