1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта за страната е 1,45 лв./кг

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,45 лв./кг

По области, стойностите варират от 1,16 лв./кг (Добрич) до 1,80 лв./кг (Варна)

През анализирания период (4 - 11 юни 2014 г.) се регистрира леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната.

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,45 лв./кг, с 0,7% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 1,16 лв./кг (Добрич) до 1,80 лв./кг (Варна). В осем от областите, в които е налице предлагане на едро, се наблюдава седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,6 – 13,3%, най-значително в Смолян. Същевременно, в седем области се отчита леко повишение на цените на захарта – от 0,6% във Враца и Шумен до 5,9% във Варна. 

При предлагането на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) средната стойност за страната се понижава с 0,6% на седмична база, до 1,70 лв./кг. В тези обекти захарта се търгува на цени от 1,53 лв./кг (Търговище) до 1,84 лв./кг (Враца и Монтана). Седмично понижение на стойностите се регистрира в големите супермаркети в десет от областите, в интервала от 0,6% (Разград и Търговище) до 5,6% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Повишение на цените се наблюдава в две области – с 1,2% в Бургас и с 3,2% в Хасково.   

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на дребно на захарта за страната също намалява с 0,6% на седмична база до 1,77 лв./кг. По области, предлагането в по-малките магазини е в ценовия интервал от 1,58 лв./кг (Пловдив) до 1,95 лв./кг (Смолян). Поевтиняване на захарта спрямо предходната седмица се наблюдава в шест от областите, в границите от 1,1% (Шумен) до 7,7% (Разград). Леко покачване на цените с по 1,6% се регистрира в три области – Бургас, Сливен и Ямбол.

През изминалата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,27 лв./кг в Търговище. В областите Пловдив, Русе, Разград, Враца, Монтана, Пазарджик и Благоевград цените в по-малките магазини са с между 0,01 и 0,12 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,25 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,32 лв./кг., като най-голям марж се наблюдава в Смолян, съответно – 0,50 за ГТВ и 0,65 за ДТО. Във Варна и Стара Загора цените на дребно в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,21 и 0,01 лв./кг. Подобна ситуация се наблюдава и в по-малките магазини във Варна, където се регистрират по-ниски цени от тези на едро за същата област с 0,13 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.