1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната за страната цена на едро на слънчогледовото олио остава без промяна – 2,86 лв./литър

Средната за страната цена на едро на слънчогледовото олио остава без промяна – 2,86 лв./литър

По области, ценовият диапазон е от 2,60 лв./литър (Стара Загора) до 3,06 лв./литър (Русе)

През изтеклия седмичен период (21 – 28 ноември 2012 г.) средните за страната цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио в по-малките търговски обекти се запазват на нивата от предходната седмица, докато тази в големите търговски вериги бележи леко понижение.

Средната за страната цена на едро на слънчогледовото олио остава без промяна – 2,86 лв./литър. По области, ценовият диапазон е от 2,60 лв./литър (Стара Загора) до 3,06 лв./литър (Русе). В преобладаваща част от областите се наблюдават леки разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -3% (Стара Загора) до +3,9% (Благоевград).

Средната цена на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) за страната бележи леко седмично понижение с 0,8%, до 3,07 лв./литър. В ГТВ олиото се продава на цени от 2,84 лв./литър в Бургас до 3,19 лв./литър във Враца, Монтана, Пазарджик и София. В единадесет области се отчита седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,8% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) - 9,6% (Бургас). По-високи цени спрямо предходната седмица се наблюдават в три области – Благоевград (с 1,6%), Добрич (с 3,2%) и Русе (с 1,6%).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната остава на нивото от предходната седмица - 3,28 лв./литър. Цените на дребно в ДТО продължават да варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян), като в почти цялата страна остават без промяна в сравнение с предходната седмица. Седмични ценови изменения се отчитат само в три области - повишение с 1,5% във Враца и Монтана, а понижение с 4,5% - в Шумен.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,21 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,46 лв./литър).

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен - 0,48 лв./литър в големите супермаркети и 0,71 лв./литър в ДТО. През тази седмица в област Бургас цените в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,06 лв./литър.

През едномесечния период на наблюдение (м. ноември 2012 г.) цените на едро и дребно на рафинирано слънчогледово олио бележат слабо понижение. Регистрираната към края на м. ноември средна цена на едро за страната (2,86 лв./литър) е с около 1% по-ниска спрямо тази отпреди един месец. Средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ намалява с 2,2% спрямо края на предходния месец, а тази в ДТО остава без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.