1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават на нивата от предходната седмица

Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават на нивата от предходната седмица

Търговията с брашно по борсите в страната се движи в ценовите граници от 0,76 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София)

През периода 21 – 28 ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период е без промяна - 0,98 лв./кг. Търговията с брашно по борсите в страната се движи в ценовите граници от 0,76 лв./кг (Враца) до 1,13 лв./кг (София). В дванадесет от областните центрове се регистрират леки разнопосочни ценови изменения, в границите от -1,9% (Благоевград) до +4,2% (Ямбол).

Средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) също се запазват на нивата от предходната седмица, съответно 1,10 и 1,15 лв./кг. В големите супермаркети брашното се търгува на дребно в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (София) до 1,22 лв./кг (Сливен и Ямбол), без изменение на стойностите по области. Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,27 лв./кг в Плевен. И през тази седмица изключение е София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,13 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното са в диапазона от 1,03 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (Шумен). Седмично изменение на цените се регистрира единствено във Варна, София и Шумен, като и при трите области е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 3,8 - 4,6%. Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,17 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран отново във Враца (0,37 лв./кг).

През наблюдавания период цените на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,17 лв./кг в Шумен. Във Варна, Сливен, Ямбол и Добрич цените на дребно на брашно тип „500” в ГТВ са по-ниски от тези в ДТО с между 0,02 и 0,11 лв./кг. През едномесечния период на наблюдение (м. ноември 2012 г.) пазарът на брашно тип „500” е сравнително спокоен.

Регистрираната към края на м. ноември средна цена на едро за страната (0,98 лв./кг) е без промяна спрямо тази отпреди един месец. По-значителни изменения по области се регистрират в Смолян и Варна, съответно понижение с 14,8% и повишение с 8,8%.

В рамките на едномесечния период средната цена на дребно на брашно тип „500”  за страната в магазинната мрежа бележи незначително повишение - с 0,7%. По области, месечните ценови колебания са в границите от -2,7% (Шумен) до +5,6% (Разград).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.