1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” се движат около нивата от предходната седмица

Средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” се движат около нивата от предходната седмица

На тържищата в страната продуктът се предлага на едро на цени от 0,69 лв./кг до 1,12 лв./кг

През периода на наблюдение (10 – 17 юли 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” се движат около нивата от предходната седмица.

На тържищата в страната брашното се предлага на едро на цени от 0,69 лв./кг до 1,12 лв./кг, съответно във Враца и София. В седем от областните центрове се регистрира леко седмично повишение - от 1,1% (Кърджали) до 3,2% (Монтана и Силистра). Поевтиняване на продукта се наблюдава в шест области – от 0,9% в София до 7,9% в Пловдив. Въпреки тези ценови колебания, средната стойност за страната се задържа на нивото от предходната седмица – 0,93 лв./кг.

Средните за страната цени на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) намаляват с 0,9% спрямо предходния седмичен период, до съответно 1,08 лв./кг и 1,14 лв./кг.

По области, цените на брашното в ГТВ се движат в границите от 1,00 лв./кг (Видин и Пазарджик) до 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В четири от областните центрове се наблюдава седмично поевтиняване на продукта – в Кърджали и Шумен - с 2,8%, Русе – с 5,5% и Пазарджик – със 7,4%. В големите супермаркети на други три области (Варна, Благоевград и Кюстендил) цените на брашното се покачват с между 0,9% и 2,8%, спрямо предходната седмица.

В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,03 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Бургас). Седмично изменение на цените в ДТО се регистрира в осем от областните центрове. В пет от тях е налице поевтиняване на продукта, в границите от 0,4% (Видин) до 5,4% (Пловдив). Повишение на стойностите се отчита в три области – в Добрич (с 1,9%), Враца (с 2,2%) и Монтана (4,4%).

Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като във Видин, Пазарджик и Русе тази разлика достига до 0,13 лв./кг. В ГТВ във Варна и Търговище продуктът се предлага на по-високи цени в сравнение с тези в малките магазини, съответно с 0,06 и 0,04 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в големите търговски вериги са с 0,15 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,21 лв./кг, като отново най-голям марж се наблюдава във Враца - 0,40 лв./кг за ГТВ и 0,47 лв./кг за ДТО. Цените на дребно в големите супермаркети в София и Шумен са по-високи от тези на едро, съответно с 0,08 лв./кг и 0,04 лв./кг. Сходна ситуация се наблюдава и в ДТО във Варна, където цената на дребно на брашното е с 0,04 лв./кг под тази на едро в същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.