1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио остават без значителни изменения

Средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио остават без значителни изменения

По области, предлагането е в ценовия диапазон от 2,35 лв./литър (Хасково) до 3,10 лв./литър (Варна)

През периода 8 – 15 май средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,64 лв./литър, с 0,8% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 2,35 лв./литър (Хасково) до 3,10 лв./литър (Варна). В преобладаваща част от областите се наблюдават леки разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -2,8% (Бургас) до +3,8% (Благоевград).

В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на олиото за страната намалява незначително (с 0,3%), до 2,96 лв./литър. В ГТВ олиото се продава на цени от 2,69 лв./литър в Пловдив до 3,19 лв./литър в Пазарджик. В седем области се отчита седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,7% (София) - 9,3% (Варна). Единствено в област Шумен е налице поскъпване на продукта – с 6,2%.

При средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също се отчита леко понижение спрямо предходната седмица – с 0,6% до 3,12 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,78 лв./литър (Варна) до 3,74 лв./литър (Смолян). Седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,5 – 4,1% се регистрира в ДТО в шест от областните центрове, най-чувствително във Варна, където е отчетена и най-ниската цена за периода. Единствено в област Благоевград е налице поскъпване на слънчогледовото олио - с 0,9%.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,16 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в София - 0,35 лв./литър. В областите Благоевград, Русе и Шумен цените на олиото в ДТО са с 0,03 – 0,04 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита във Велико Търново за големите супермаркети - 0,72 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини – 1,11 лв./литър. В областите Варна и Пловдив цените на дребно в ГТВ са съответно с 0,41 лв./литър и 0,11 лв./литър по-ниски от тези на едро. Във Варна цените на дребно в по-малките магазини също са по-ниски от тези на едро - с 0,33 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.