1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на слънчогледовото олио остават без съществено изменение

Средните цени на едро и на дребно на слънчогледовото олио остават без съществено изменение

От 2,37 лв./литър (Хасково) до 3,00 лв./литър (Варна) варират цените на продукта

През анализирания период (10 – 17 април 2013 г.) средните за страната цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио остават без съществено изменение спрямо предходния седмичен период.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение е 2,64 лв./литър, с 0,7% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените на продукта варират от 2,37 лв./литър (Хасково) до 3,00 лв./литър (Варна). В осем от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените, в рамките на 0,4% (Сливен и Хасково) – 7,3% (Благоевград). В четири области е регистрирано повишение на ценовите стойностите, с между 1,1 (Бургас) и 3,4% (Варна).

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава на нивото от предходната седмица - 3,00 лв./литър. По области, стойностите се движат в диапазона от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). На седмична база цените на олиото бележат повишение в ГТВ в Бургас – с 5,3%, Разград – с 3,5%, Силистра – с 1,7% и Шумен – с 0,3%. В други пет области продуктът се предлага на по-ниски цени спрямо предходната седмица, с между 1,2 (Добрич) и 2,8% (Варна).

Средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,14 лв./литър, с 0,3% по-ниска в сравнение с предходната седмица. В малките магазини на страната олиото се предлага на цени от 2,88 лв./литър (Добрич) до 3,74 лв./литър (Смолян). В шест области се наблюдава седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,8 (Благоевград) - 4,3% (Хасково). Единствено в област Монтана е отчетено повишение на цените спрямо предходната седмица - с 1,6%. 

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,14 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като и през тази седмица разликата е най-голяма в Пловдив (0,49 лв./литър). В областите Благоевград, Добрич и Шумен цените на олиото в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,04 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Велико Търново за ГТВ - 0,72 лв./литър, а за ДТО в Смолян - 1,11 лв./литър. В област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро съответно с 0,21 лв./литър и 0,11 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.