1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйцата са малко под нивата от предходния седмичен период

Средните цени на едро и на дребно на яйцата са малко под нивата от предходния седмичен период

Снимка:

В девет областни центъра се отчита седмично понижение на цените в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр.

През анализирания период (12 – 19 юни 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната са около или малко под нивата от предходния седмичен период.

През изтеклата седмица предлагането на едро на яйца - размер М се задържа в ценовия диапазон от 0,13 лв./бр. (във Велико Търново и Добрич) до 0,25 лв./бр. (във Варна). В девет областни центъра се отчита седмично понижение на цените в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр., а в Благоевград и Пловдив - повишение, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена на едро на яйца - размер М за страната се понижава с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,16 лв./бр.

Средната цена на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 0,26 лв./бр. По области, стойностите са в границите от 0,19 лв./бр. в Шумен до 0,30 лв./бр. в Бургас, Сливен и Ямбол. Леки седмични колебания на цените, в интервала от -0,02 до +0,02 лв./бр., се отчитат в десет области.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер L в ГТВ е 0,28 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-ниска спрямо предходния седмичен период. Цените на яйцата от този размер се движат от 0,21 лв./бр. в Шумен до 0,33 лв./бр. в областите Бургас, Сливен и Ямбол. Спрямо предходната седмица, намаление на цените се отчита в осем области, като най-сериозно то е в Шумен - с 0,03 лв./бр. Само в Бургас и Ямбол се наблюдава поскъпване, с по 0,02 лв./бр.

При търговията на дребно с яйца в другите търговски обекти (ДТО) средните ценови стойности за страната се запазват на нивата от предходния седмичен период - 0,21 лв./бр. за размер M и 0,23 лв./бр. за размер L.

В ДТО яйцата - размер M се предлагат на цени от 0,16 лв./бр. до 0,26 лв./бр., като най-ниската стойност за периода е регистрирана в Русе, а най-високата – в Бургас и Сливен. Седмично поевтиняване на продукта с 0,01 – 0,02 лв./бр. е налице в шест области, а поскъпване с до 0,02 лв./бр. – в три области.

Цените на яйца - размер L, предлагани в по-малките магазини, са в интервала от 0,18 лв./бр. (Разград и Русе) до 0,28 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). Спрямо предходния седмичен период, в осем области се отчита понижение на цените с 0,01 - 0,02 лв./бр. Леко поскъпване, също с 0,01 - 0,02 лв./бр., е налице само в три области – Бургас, Сливен и София.

През изтеклата седмица маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,10 лв./бр. в ГТВ и 0,05 лв./бр. в ДТО, като достига съответно до 0,15 лв./бр. за ГТВ в областите Велико Търново и Ямбол и 0,11 лв./бр. за ДТО във Велико Търново. Изключение са областите Благоевград, Варна и Монтана, където цените на дребно в по-малките магазини (а във Варна и в ГТВ) са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,06 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйцата в големите супермаркети са с 0,05 лв./бр. по-високи от тези в другите търговски обекти и за двата наблюдавани размера. Най-голяма е тази разлика при размер М в Благоевград и Видин (0,09 лв./бр.).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.