1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на рафинираното слънчогледово олио остават без съществена промяна

Средните цени на рафинираното слънчогледово олио остават без съществена промяна

През анализирания период (12 – 19 юни 2013 г.) средните цени на рафинираното слънчогледово олио както на едро, така и на дребно, остават без съществена промяна.

През анализирания период (12 – 19 юни 2013 г.) средните цени на рафинираното слънчогледово олио както на едро, така и на дребно, остават без съществена промяна.

Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,60 лв./литър, с 0,4% по-малко в сравнение с предходния седмичен период. По области цените на едро на олиото се движат в интервала от 2,37 лв./литър (Силистра и Хасково) до 3,05 лв./литър (Варна). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават разнопосочни ценови изменения, в границите от -4,2% (Бургас) до +5,4% (Благоевград).

Средната за страната цена на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) нараства незначително спрямо предходната седмица (с 0,3%), до 2,96 лв./литър. Предлагането на слънчогледово олио в ГТВ през наблюдавания период е в границите от 2,70 лв./литър във Варна и Добрич до 3,15 лв./литър във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В четири от областните центрове данните сочат увеличение на цените от 1,1% до 9,4% на седмична база, най-чувствително в Пловдив. В други пет области цените на дребно в ГТВ бележат леко понижение – с между 0,2 – 3,2% (Пазарджик).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица – 3,10 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,78 лв./литър (Варна и Добрич) до 3,74 лв./литър (Смолян). Седмично изменение на стойностите се регистрира само в шест области, като в пет от тях олиото поевтинява с между 0,5 и 3,0% (София). Единствено в ДТО в Благоевград цените на олиото бележат повишение – с 1,5%.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,14 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,31 лв./литър в София.

През изминалата седмица най–голям марж между цените на едро и тези на дребно е регистриран в Силистра за ГТВ (0,67 лв./литър), а за ДТО – в Смолян (0,97 лв./литър). Изключение е област Варна, където цените на дребно и в двата вида наблюдавани търговски обекти са по-ниски от тези на едро - с 0,35 лв./литър за ГТВ и с 0,27 лв./литър за ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.