1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на рафинираното слънчогледово олио остават около нивата от предходната седмица

Средните цени на рафинираното слънчогледово олио остават около нивата от предходната седмица

На тържищата в различните областни центрове олиото се предлага на цени от 2,30 лв./литър (Хасково) до 3,05 лв./литър (Варна)

През периода на наблюдение (29 май – 5 юни) средните цени по веригата на предлагане на рафинираното слънчогледово олио остават около нивата от предходната седмица.

На тържищата в различните областни центрове олиото се предлага на цени от 2,30 лв./литър (Хасково) до 3,05 лв./литър (Варна). В девет от областите се наблюдава поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 0,4 - 5,7%, най-чувствително във Велико Търново. В други три области е налице поскъпване с до 2,3% в Кърджали. В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 0,8% на седмична база, до 2,61 лв./литър.

Средно за страната, цените на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) остават на нивата от предходния седмичен период, съответно 2,97 лв./литър и 3,11 лв./литър.

По области, цените на олиото в големите супермаркети се движат в диапазона от 2,67 лв./литър (Пловдив) до 3,15 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). По-ниски стойности спрямо предходната седмица се отчитат в седем от областите, като най-значително е намалението в Шумен (с 5,7%). В пет области е регистрирано поскъпване на продукта с между 1,7 (Силистра) и 6,1% (Варна).

В малките магазини на страната олиото се предлага на цени от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,74 лв./литър (Смолян). В четири области се отчита седмично понижение на ценовите стойности с между 0,8 и 4,7% (Кюстендил). Само в областите Пловдив и Русе е налице леко повишение на цените спрямо предходната седмица, съответно с 0,8% и 1,7%.  

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,14 лв./литър, като през тази седмица разликата е най-голяма в Пловдив - 0,38 лв./литър. Изключение е област Варна, където цените на продукта в ДТО са с 0,16 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Плевен за големите супермаркети - 0,72 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини – 1,11 лв./литър. В областите Варна, Добрич и Пловдив цените на дребно в ГТВ са с до 0,11 лв./литър по-ниски от тези на едро. Във Варна цените на дребно в по-малките магазини също са по-ниски от тези на едро - с 0,27 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.