1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средногодишната инфлация за 2013 г. спрямо предходната година е 0,9 на сто

Средногодишната инфлация за 2013 г. спрямо предходната година е 0,9 на сто

Според НСИ цените на храните и безалкохолните напитки са останали без промяна

0,3% е инфлацията през декември 2013 г. спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). От март миналата година статистиката отчиташе дефлация на месечна база, а изключение бяха септември и октомври.

Данните показват още, че инфлацията за декември 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. е -1,6%. Средногодишната инфлация за 2013 г. спрямо предходната година е 0,9 на сто. Според НСИ цените на храните и безалкохолните напитки са останали без промяна през декември миналата година в сравнение с предходния месец. Леко са поскъпнали прясното и киселото мляко, маргаринът и малотрайните колбаси. Типично за зимните месеци цената зеленчуците е скочила по-сериозно. Например при доматите поскъпването е със 17,4%, при краставиците – с 25,3 на сто, а при зелето – с 5%. Това обаче се компенсира с поевтиняването на брашното, свинското месо, трайните колбаси и др.

По-сериозен спад на цената има при цитрусовите плодове. Те са поевтинели с 9,5% през декември. Ябълките пък са паднали с 2,9 на сто, а захарта с -1,6%. От НСИ отчитат още, че алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 0,3% през декември спрямо предходния месец. Цените на жилищата, наемите и свързаните с тях режийни разходи нарастват леко с 0,1 на сто. Транспортните услуги пък поскъпват с 1,1% на месечна база. Според данните на статистиката това е свързано и с увеличението на цените на гориватаНапример през декември бензин А95 и А98 са поскъпнали съответно с 0,5% и 0,4 на сто.

Данните показват още, че услугите в хотелите и ресторантите също са стрували повече през декември в сравнение с ноември. Увеличението на цените в този сегмент е около 0,4 на сто. Това вероятно има сезонен характер във връзка с новогодишните празници. Например ръстът в цените на туроператорските услуги е 13,8 процента. Хотелските услуги в курортите пък са поскъпнали с 13,3 на сто. През декември 2013 г. спрямо предходния месец обаче се отчита поевтиняване на дрехите и обувките.  Цените на тези стоки се свиват с около 0,3%. Мебелите и домакинското оборудване са се продавали на същите нива като предходния месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.