Схемата цели подобряването на хранителните навици на децата и учениците, чрез повишаване на консумация на плодове и зеленчуци
С наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебни заведения се уреждат условията и реда за прилагане на схемата ”Училищен плод” на Европейския съюз. Схемата цели подобряването на хранителните навици на децата и учениците, чрез повишаване на консумация на плодове и зеленчуци, при спазване на хигиенните изисквания. Основен приоритет на тази инициатива е подобряване на общественото здраве и намаляване на дългосрочния риск за развитие на социално значими болести.
От образователна страна ще се повиши информираността на децата, учениците, техните родители и учители. В схемата е предвидено прилагането на педагогически мерки, които всяко учебно заведение, трябва да прилага. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване, значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите здравословното хранене.
Повече за наредбата можете да научите тук